Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi
| W skrócie: | Prowadzący wybierze się do Nadleśnictwa Elbląg. Przyrządzi marynowane w dereniu żeberka z jelenia z purée ziemniaczanym z bukwią, szybki gulasz ze schabu z dzika oraz potrawę z mięsa daniela. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący wybierze się do Nadleśnictwa Elbląg. Spotka się z leśniczką Paulą Trzeciak, która opowie o legendzie związanej z nazwą dębu, jadalnych kwiatach rosnących w tutejszych lasach, a także o orzeszkach bukowych zwanych bukwią. Ten przysmak dzików, wiewiórek i leśnych gryzoni z powodzeniem można wykorzystać jako dodatek do potraw. Kucharz ugotuje marynowane w dereniu żeberka z jelenia z purée ziemniaczanym z bukwią, szybki gulasz w stylu stir-fry ze schabu z dzika z gąskami i borowikami oraz potrawę z mięsa z daniela.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - dziś, 29 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 29 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 29 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wołowina dojrzewająca - magazyn kulinarny - dziś, 29 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Grudziądza - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 12:00
