Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy wigilijne
W skrócie: | Mistrz kulinarny i profesor Dumanowski, badacz historii polskiej kuchni, opowiedzą, jak zmieniał się kanon wigilijnych dań. Niegdyś w menu tego dnia nie mogło zabraknąć m.in. zupy migdałowej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Mistrz kulinarny spotyka się z profesorem Jarosławem Dumanowskim, badaczem historii polskiej kuchni. Wspólnie opowiedzą, jak zmieniał się kanon wigilijnych dań. Wydaje się, że od zawsze na stołach gościły karp, barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami. Tymczasem niegdyś w menu tego dnia nie mogło zabraknąć szczupaka po litewsku, zupy migdałowej czy zupełnie zapomnianego jarmużu z kasztanami. W niektórych regionach Śląska przetrwała zupa sagowa czy zupa z siemienia konopnego, ale śliziki z mlekiem makowym podaje się już wyłącznie na Litwie. Karol Okrasa przygotowuje niektóre z tych dań, pokazując, jak przystosować je do dzisiejszych wymagań kulinarnych. Przyrządzi zupę migdałową, litewskie śliziki i rybę w korzennym, piernikowym sosie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - dziś, 20 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - dziś, 20 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 20 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 7:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia bez mleka - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 17:10