Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy wigilijne
W skrócie: | Mistrz kulinarny i profesor Dumanowski, badacz historii polskiej kuchni, opowiedzą, jak zmieniał się kanon wigilijnych dań. Niegdyś w menu tego dnia nie mogło zabraknąć m.in. zupy migdałowej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Mistrz kulinarny spotyka się z profesorem Jarosławem Dumanowskim, badaczem historii polskiej kuchni. Wspólnie opowiedzą, jak zmieniał się kanon wigilijnych dań. Wydaje się, że od zawsze na stołach gościły karp, barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami. Tymczasem niegdyś w menu tego dnia nie mogło zabraknąć szczupaka po litewsku, zupy migdałowej czy zupełnie zapomnianego jarmużu z kasztanami. W niektórych regionach Śląska przetrwała zupa sagowa czy zupa z siemienia konopnego, ale śliziki z mlekiem makowym podaje się już wyłącznie na Litwie. Karol Okrasa przygotowuje niektóre z tych dań, pokazując, jak przystosować je do dzisiejszych wymagań kulinarnych. Przyrządzi zupę migdałową, litewskie śliziki i rybę w korzennym, piernikowym sosie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 16:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja