Okrasa łamie przepisy: Gęś i piwo kozicowe
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się do wsi Wydmusy na Kurpiach. Odwiedzi specjalistkę od lokalnej kuchni, panią Elę. Jej sztandarowym produktem jest piwo kozicowe, a potrawą -gęś gotowana w kiszonej kapuście. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyruszy do wsi Wydmusy na Kurpiach nieopodal Myszyńca. Odwiedzi panią Elę, która specjalizuje się w kuchni kurpiowskiej. Jej sztandarowym produktem jest piwo kozicowe, a potrawą -gęś gotowana w kiszonej kapuście z prośniankami. Piwo kozicowe sporządza się z owoców jałowca, szyszek chmielowych i miodu, a po kilku dniach leżakowania jest już gotowe do spożycia. Karol pokaże, jak je zrobić w domowych warunkach. Przygotuje też szaszłyki z piersi gęsi marynowane w piwie kozicowym, a także placki z mąki razowej i piwa kozicowego, nadziane sałatką z duszonego mięsa gęsi i sera korycińskiego. Na koniec kucharz przygotuje duszone nogi gęsi w kiszonej kapuście i piwie kozicowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 22 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 22 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 22 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 22 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 22 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polska kaszanka - magazyn kulinarny - dziś, 22 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - piątek, 23 maja 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - piątek, 23 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - piątek, 23 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 23 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja