Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach
W skrócie: | Z kuchni staropolskiej wywodzi się zwyczaj dodawania owoców do potraw z mięs i ryb. Kucharz sięgnie po czereśnie. Wykorzysta je do przygotowania trzech potraw m.in. placka z serem i cebulą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Z kuchni staropolskiej wywodzi się zwyczaj dodawania owoców do potraw z mięs i ryb. Do dziś zachowały się przepisy na kaczkę z jabłkami czy karpia z rodzynkami na wigilię, ale menu przodków pełne było i innych owoców w wersji wytrawnej. Kucharz sięgnie po czereśnie. Wykorzysta je do przygotowania trzech potraw: drożdżowego placka z serem, kindziukiem i cebulą, gęsich wątróbek duszonych z cebulą i miodem pitnym oraz ciepłej sałatki z mięsa gęsich ud, podanej pod sosem zabajone.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 11:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze Starych Jabłonek - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 8:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Piąta ćwiartka - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 12:00