Okrasa łamie przepisy: Orzechy i wiklina
W skrócie: | Karol Okrasa pokaże widzom jeden z ostatnich czynnych w Polsce warsztatów wikliniarskich. Motywem przewodnim odcinka będą orzechy. Kucharz wykorzysta je do przyrządzenia potraw z mięsa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa w tym odcinku zawita w miejscowości Konarzew, niedaleko Piątku. Tutaj swoją plantację i pracownię wikliniarską ma Teresa Maciejak. Trudno sobie wyobrazić w nieodległych czasach zbiory ziemniaków, jabłek, gruszek, orzechów, grzybów czy jagód bez wiklinowego kosza. Na targowiskach w takich koszach sprzedawano jaja, sery i inne produkty. Prowadzący pokaże widzom jeden z ostatnich czynnych w Polsce warsztatów wikliniarskich. Motywem przewodnim będzie również produkt kojarzony raczej z przekąską czy deserem - orzechy. Kucharz wykorzysta je do przyrządzenia potraw z mięsa i ryb. Przygotuje karkówkę wieprzową w pikantnym sosie z pomidorami, curry i orzechami, oraz dorsza w sosie orzechowym z orzechową kaszą gryczaną i dynią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 11:35 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie pod żaglami - magazyn kulinarny - sobota, 17 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - sobota, 17 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 17 maja 8:10