Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki
W skrócie: | Karol pokaże, jak przygotować konfiturę z dyni oraz mirabelek. Potem przyrządzi łososia z salsą. Na koniec zrobi osmolone udka perliczki długo duszone metodą confit i piersi perliczki krótko duszone. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przypomni mirabelki, z których kiedyś nasze babcie przyrządzały dżemy, konfitury i kompoty. Owoce te są nadal bardzo popularne w Niemczech czy Francji. Kucharz postara się przekonać do nich polskie podniebienia. Pokaże, jak przygotować konfiturę z dyni i mirabelek. Potem przyrządzi łososia z salsą mirabelkową. Na koniec zrobi osmolone udka perliczki długo duszone metodą confit oraz piersi perliczki krótko duszone w mieszaninie likieru ziołowego i masła, a wszystko to poda z sosem na bazie konfitury z mirabelek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie pod żaglami - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 14:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 19:10 i 1 późniejsza emisja