Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki
W skrócie: | Karol pokaże, jak przygotować konfiturę z dyni oraz mirabelek. Potem przyrządzi łososia z salsą. Na koniec zrobi osmolone udka perliczki długo duszone metodą confit i piersi perliczki krótko duszone. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 4 lipca jutro |
11:35 | TVP 1 (z napisami) |
piątek, 4 lipca jutro |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
sobota, 5 lipca pojutrze |
7:35 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przypomni mirabelki, z których kiedyś nasze babcie przyrządzały dżemy, konfitury i kompoty. Owoce te są nadal bardzo popularne w Niemczech czy Francji. Kucharz postara się przekonać do nich polskie podniebienia. Pokaże, jak przygotować konfiturę z dyni i mirabelek. Potem przyrządzi łososia z salsą mirabelkową. Na koniec zrobi osmolone udka perliczki długo duszone metodą confit oraz piersi perliczki krótko duszone w mieszaninie likieru ziołowego i masła, a wszystko to poda z sosem na bazie konfitury z mirabelek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 11:55
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak leśnego karpia - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - sobota, 5 lipca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - sobota, 5 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - sobota, 5 lipca 12:00