Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio
| W skrócie: | Czerwony burak to odżywcze warzywo o wielu zastosowaniach. Przypomina o tym Karol Okrasa. Niezwykle popularny w polskiej kuchni burak znany był już w starożytnej Babilonii, Grecji i Rzymie. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| wtorek, 4 listopada za 11 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Czerwony burak to warzywo o wielu zastosowaniach, zawierające bogactwo leczniczych i odżywczych składników. Przypomina o tym Karol Okrasa. Niezwykle popularny w polskiej kuchni, znany był już w starożytnej Babilonii, Grecji i Rzymie. Ceniono go także na stołach epoki średniowiecza. Polski lekarz i botanik, Szymon Syreński, powołując się na starożytnych uczonych, zachwalał walory buraka w leczeniu "wszelakich dolegliwości" i zalecał stosowanie go w postaci różnych przetworów, zarówno gotowanego, jak i na surowo. Z kolei Mikołaj Rej w dziele "Żywot człowieka poczciwego" zamieścił przepis na ćwikłę. Obecnie buraki stanowią podstawę wigilijnego barszczu, dodatek do wielu dań w postaci duszonej, pieczonej i gotowanej czy wreszcie modnego w kuchni wegańskiej carpaccio. Okrasa przygotuje tym razem pieczonego łososia z sałatką z surowego buraka, kopytka w buraczanym sosie oraz kotlet po parysku z królika z wędzonymi buraczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowa uczta - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczywo - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Nogi drobiowe w kwiatach - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - sobota, 25 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby nad Bugiem - magazyn kulinarny - sobota, 25 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - sobota, 25 października 8:15
