Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio
W skrócie: | Czerwony burak to odżywcze warzywo o wielu zastosowaniach. Przypomina o tym Karol Okrasa. Niezwykle popularny w polskiej kuchni burak znany był już w starożytnej Babilonii, Grecji i Rzymie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 12 września za 10 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
poniedziałek, 15 września za 13 dni |
17:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Czerwony burak to warzywo o wielu zastosowaniach, zawierające bogactwo leczniczych i odżywczych składników. Przypomina o tym Karol Okrasa. Niezwykle popularny w polskiej kuchni, znany był już w starożytnej Babilonii, Grecji i Rzymie. Ceniono go także na stołach epoki średniowiecza. Polski lekarz i botanik, Szymon Syreński, powołując się na starożytnych uczonych, zachwalał walory buraka w leczeniu "wszelakich dolegliwości" i zalecał stosowanie go w postaci różnych przetworów, zarówno gotowanego, jak i na surowo. Z kolei Mikołaj Rej w dziele "Żywot człowieka poczciwego" zamieścił przepis na ćwikłę. Obecnie buraki stanowią podstawę wigilijnego barszczu, dodatek do wielu dań w postaci duszonej, pieczonej i gotowanej czy wreszcie modnego w kuchni wegańskiej carpaccio. Okrasa przygotuje tym razem pieczonego łososia z sałatką z surowego buraka, kopytka w buraczanym sosie oraz kotlet po parysku z królika z wędzonymi buraczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - dziś, 2 września 16:40
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - dziś, 2 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W stołówce na warszawskiej Pradze - magazyn kulinarny - dziś, 2 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 2 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - środa, 3 września 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - środa, 3 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - środa, 3 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lodzie - magazyn kulinarny - środa, 3 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - środa, 3 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - czwartek, 4 września 12:00 i 1 późniejsza emisja