Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka
W skrócie: | Wykarmione na żuławskich łąkach krowy dają duże ilości mleka, które przerabia się na jogurty, kefiry czy maślanki. Chcąc jak najlepiej je wykorzystać, Karol stworzy zaskakujące wersje zupy mlecznej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 20 maja za 12 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Wykarmione na bujnych żuławskich łąkach krowy dają duże ilości mleka, które przerabia się na jogurty, kefiry czy maślanki. Chcąc jak najlepiej wykorzystać biały płyn pochodzący od miejscowych krów, Karol stworzy zaskakujące wersje tradycyjnej zupy mlecznej, którą wielu niezbyt dobrze wspomina z dzieciństwa. Kucharz przygotuje doprawioną masłem zupę mleczną z dodatkiem szparagów i sera. Następnie ugotuje potrawę inspirowaną przepisem na zupę nic, a na koniec zrobi chłodnik ze śmietankowym jogurtem i kwaśnym mlekiem, suto okraszony serem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 16:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja