Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka
W skrócie: | Wykarmione na żuławskich łąkach krowy dają duże ilości mleka, które przerabia się na jogurty, kefiry czy maślanki. Chcąc jak najlepiej je wykorzystać, Karol stworzy zaskakujące wersje zupy mlecznej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 22 czerwca dziś |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
środa, 25 czerwca za 3 dni |
7:00 | TVP Polonia (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Wykarmione na bujnych żuławskich łąkach krowy dają duże ilości mleka, które przerabia się na jogurty, kefiry czy maślanki. Chcąc jak najlepiej wykorzystać biały płyn pochodzący od miejscowych krów, Karol stworzy zaskakujące wersje tradycyjnej zupy mlecznej, którą wielu niezbyt dobrze wspomina z dzieciństwa. Kucharz przygotuje doprawioną masłem zupę mleczną z dodatkiem szparagów i sera. Następnie ugotuje potrawę inspirowaną przepisem na zupę nic, a na koniec zrobi chłodnik ze śmietankowym jogurtem i kwaśnym mlekiem, suto okraszony serem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 11:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 21:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - wtorek, 24 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Polskie jabłko - magazyn kulinarny - wtorek, 24 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja