Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki
W skrócie: | Karol wykorzysta wędzoną śliwkę z Beskidu Wyspowego, zwaną suską sechlońską. Przygotuje śledzie z grzybami i salsą, słodkie pierogi oraz jagnięcy gulasz na karmelowym piwie i czerwonym winie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wykorzysta w dzisiejszym gotowaniu wędzoną śliwkę z Beskidu Wyspowego, zwaną suską sechlońską. Specjał ten został wpisany na europejską listę produktów o chronionym pochodzeniu geograficznym. Szczególnie chętnie kupowany jest w okresie Bożego Narodzenia. Nazwa suska oznacza ususzoną i uwędzoną śliwkę, zaś określenie sechlońska odnosi się do wsi Sechna, gdzie jest tradycyjnie wytwarzana od XVIII wieku. Kucharz przygotuje śledzie z grzybami i salsą z wędzonej śliwki, słodkie pierogi z wędzonymi śliwkami i masłem piernikowym, a także jagnięcy gulasz z wędzoną śliwką na karmelowym piwie i czerwonym winie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika - magazyn kulinarny - dziś, 7 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: W krainie papryki - magazyn kulinarny - dziś, 7 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - dziś, 7 sierpnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - sobota, 9 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - sobota, 9 sierpnia 7:35