Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka
W skrócie: | W dawnych czasach mięso jadano nieczęsto ze względu na to, że było drogie, a także z powodu przestrzegania licznych postów. Karol Okrasa zachęca, by znów sięgnąć po warzywa fasolowate. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Przed pojawieniem się ziemniaka w jadłospisie naszych przodków królowały kasze i rośliny strączkowe, takie jak groch, bób czy soczewica. Mięso jadano nieczęsto ze względu na to, że było drogie, a także z powodu przestrzegania licznych postów. Karol zachęca, by znów sięgnąć po warzywa fasolowate, które są bogate w białka, witaminy i składniki mineralne. Pokaże, jak przygotować smażone pyzy z fasolowego ciasta, gulasz cielęcy z fasolą białą i czarną, a także fasolową sałatkę wzorowaną na sałatce ziemniaczanej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: W krainie dźwięków i smaków - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Piernikowa kuchnia Kopernika - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - sobota, 30 sierpnia 7:15