Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka
W skrócie: | W dawnych czasach mięso jadano nieczęsto ze względu na to, że było drogie, a także z powodu przestrzegania licznych postów. Karol Okrasa zachęca, by znów sięgnąć po warzywa fasolowate. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 20 października pojutrze |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Przed pojawieniem się ziemniaka w jadłospisie naszych przodków królowały kasze i rośliny strączkowe, takie jak groch, bób czy soczewica. Mięso jadano nieczęsto ze względu na to, że było drogie, a także z powodu przestrzegania licznych postów. Karol zachęca, by znów sięgnąć po warzywa fasolowate, które są bogate w białka, witaminy i składniki mineralne. Pokaże, jak przygotować smażone pyzy z fasolowego ciasta, gulasz cielęcy z fasolą białą i czarną, a także fasolową sałatkę wzorowaną na sałatce ziemniaczanej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - niedziela, 19 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - niedziela, 19 października 12:00