Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki
W skrócie: | W Krupem Karol Okrasa przyrządzi jedno ze swoich pierwszych popisowych dań - duszone w kotle na ogniu gicze jagnięce podane razem z kaszą pęczak i aromatyzowanymi korzeniami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Ruiny zamku w Krupem. Nazwa miejscowości pochodzi od staropolskiego słowa krupy, czyli kasze. Zatem w odcinku nie zabraknie tego składnika. Karol Okrasa przyrządzi jedno ze swoich pierwszych popisowych dań - duszone w kotle na ogniu gicze jagnięce podane z kaszą pęczak, aromatyzowaną korzeniami. Następnie miejscowe koło gospodyń wiejskich przygotuje placki fajerczaki, robione na fajerkach pieca. Na końcu kucharz poda recepturę na placki z kaszy gryczanej i cukinii, smażone z medalionami z wołowiny, upieczone na blasze.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 8:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Na ryby do Gdańska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Z łąki i z warzywnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja