Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki
W skrócie: | W Krupem Karol Okrasa przyrządzi jedno ze swoich pierwszych popisowych dań - duszone w kotle na ogniu gicze jagnięce podane razem z kaszą pęczak i aromatyzowanymi korzeniami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Ruiny zamku w Krupem. Nazwa miejscowości pochodzi od staropolskiego słowa krupy, czyli kasze. Zatem w odcinku nie zabraknie tego składnika. Karol Okrasa przyrządzi jedno ze swoich pierwszych popisowych dań - duszone w kotle na ogniu gicze jagnięce podane z kaszą pęczak, aromatyzowaną korzeniami. Następnie miejscowe koło gospodyń wiejskich przygotuje placki fajerczaki, robione na fajerkach pieca. Na końcu kucharz poda recepturę na placki z kaszy gryczanej i cukinii, smażone z medalionami z wołowiny, upieczone na blasze.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Świeże ryby z Bałtyku - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 12:00 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia rowerowa - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 7:30