x
Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki

Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:W Krupem Karol Okrasa przyrządzi jedno ze swoich pierwszych popisowych dań - duszone w kotle na ogniu gicze jagnięce podane razem z kaszą pęczak i aromatyzowanymi korzeniami.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Ruiny zamku w Krupem. Nazwa miejscowości pochodzi od staropolskiego słowa krupy, czyli kasze. Zatem w odcinku nie zabraknie tego składnika. Karol Okrasa przyrządzi jedno ze swoich pierwszych popisowych dań - duszone w kotle na ogniu gicze jagnięce podane z kaszą pęczak, aromatyzowaną korzeniami. Następnie miejscowe koło gospodyń wiejskich przygotuje placki fajerczaki, robione na fajerkach pieca. Na końcu kucharz poda recepturę na placki z kaszy gryczanej i cukinii, smażone z medalionami z wołowiny, upieczone na blasze.

Twórcy (pokaż wszystkich)