Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni
W skrócie: | Karol Okrasa przybywa do Muzeum Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego w Chlewiskach. Opowiada o rozwoju rodzimego hutnictwa. Przyrządza m.in. łopatkę wieprzową pieczoną w soku z kiszonej kapusty. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przybywa do Muzeum Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego w Chlewiskach. Opowie widzom o rozwoju rodzimego hutnictwa, zapoczątkowanego przez Stanisława Staszica w pierwszej połowie XIX wieku, oraz o symbolu nowoczesności tamtych czasów - kuchniach z płytą stalową i fajerkami, które pozwoliły naszym przodkom na radykalna zmianę sposobu gotowania. Znany kucharz przygotuje także interesujące potrawy. Będą to: szarpana łopatka wieprzowa pieczona w soku z kiszonej kapusty, pieczony na stalowej płycie placek z cebulą, boczkiem i grzybami oraz królewski kotlet mielony z wędzonymi buraczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja