Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni
W skrócie: | Karol Okrasa przybywa do Muzeum Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego w Chlewiskach. Opowiada o rozwoju rodzimego hutnictwa. Przyrządza m.in. łopatkę wieprzową pieczoną w soku z kiszonej kapusty. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przybywa do Muzeum Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego w Chlewiskach. Opowie widzom o rozwoju rodzimego hutnictwa, zapoczątkowanego przez Stanisława Staszica w pierwszej połowie XIX wieku, oraz o symbolu nowoczesności tamtych czasów - kuchniach z płytą stalową i fajerkami, które pozwoliły naszym przodkom na radykalna zmianę sposobu gotowania. Znany kucharz przygotuje także interesujące potrawy. Będą to: szarpana łopatka wieprzowa pieczona w soku z kiszonej kapusty, pieczony na stalowej płycie placek z cebulą, boczkiem i grzybami oraz królewski kotlet mielony z wędzonymi buraczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 14 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - dziś, 14 czerwca 21:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Obiad w jednym termosie - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja