x
Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni

Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni

magazyn kulinarny Polska 2018   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa przybywa do Muzeum Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego w Chlewiskach. Opowiada o rozwoju rodzimego hutnictwa. Przyrządza m.in. łopatkę wieprzową pieczoną w soku z kiszonej kapusty.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa przybywa do Muzeum Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego w Chlewiskach. Opowie widzom o rozwoju rodzimego hutnictwa, zapoczątkowanego przez Stanisława Staszica w pierwszej połowie XIX wieku, oraz o symbolu nowoczesności tamtych czasów - kuchniach z płytą stalową i fajerkami, które pozwoliły naszym przodkom na radykalna zmianę sposobu gotowania. Znany kucharz przygotuje także interesujące potrawy. Będą to: szarpana łopatka wieprzowa pieczona w soku z kiszonej kapusty, pieczony na stalowej płycie placek z cebulą, boczkiem i grzybami oraz królewski kotlet mielony z wędzonymi buraczkami.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także