Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze
| W skrócie: | Kucharz odwiedza Lubelszczyznę. Opowiada historię regionalnego przysmaku - cebularza. Tworzy jego własne wersje - pieczoną z makiem i kurkami, gotowaną na parze oraz smażoną z serem na oleju. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyruszy na Lubelszczyznę, by opowiedzieć historię regionalnego przysmaku - cebularza. Jako pierwsi zaczęli go wypiekać Żydzi w XIX wieku. Szybko stał się popularny, a obecnie znajduje się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Karol stworzy jego własne wersje. Będą cebularze pieczone w piecu z cebulą makiem i kurkami, cebularze gotowane na parze oraz cebularze z serem smażone na oleju.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze Starych Jabłonek - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 21:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
