Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze
W skrócie: | Kucharz odwiedza Lubelszczyznę. Opowiada historię regionalnego przysmaku - cebularza. Tworzy jego własne wersje - pieczoną z makiem i kurkami, gotowaną na parze oraz smażoną z serem na oleju. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyruszy na Lubelszczyznę, by opowiedzieć historię regionalnego przysmaku - cebularza. Jako pierwsi zaczęli go wypiekać Żydzi w XIX wieku. Szybko stał się popularny, a obecnie znajduje się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Karol stworzy jego własne wersje. Będą cebularze pieczone w piecu z cebulą makiem i kurkami, cebularze gotowane na parze oraz cebularze z serem smażone na oleju.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pstrąg - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 17:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby morskie - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczywo - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja