Okrasa łamie przepisy: Z kurczakiem przez wieki
W skrócie: | Kucharz przygotowuje m.in. piersi kurczaka w pistacjach, z pieczoną dynią i pomidorowo-jabłkową salsą. Pokazuje też, jak przyrządzić pieczone mięso drobiowe z sosem z sardeli i estragonu |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol sięga po przepisy z XVII i XVIII wieku, by pokazać, jak kiedyś traktowano mięso z kurczaka. Przerabiając na współczesny język kuchni dawne pomysły kulinarne, przygotowuje m.in. piersi kurczaka smażone w pistacjach, z pieczoną dynią i pomidorowo-jabłkową salsą. Pokazuje też, jak przyrządzić pieczone na grillu piersi z kurczaka z sosem z sardeli i świeżego estragonu z wątróbkami drobiowymi smażonymi w miodzie pitnym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 11:35 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: W podlaskim ogrodzie ziołowym - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w marynatach - magazyn kulinarny - sobota, 3 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Świeże ryby z Bałtyku - magazyn kulinarny - sobota, 3 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - sobota, 3 maja 8:05 i 1 późniejsza emisja