Okrasa łamie przepisy: Włoszczyzna na polskim stole
W skrócie: | Kucharz udaje się do Torunia, gdzie spotyka się z prof. Jarosławem Dumanowskim, zajmującym się dziejami polskich kulinariów. Podróż po mieście rozpoczną od domu, w którym mieszkał Filip Kallimach. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się do Torunia, gdzie spotyka się z profesorem Jarosławem Dumanowskim, historykiem, zajmującym się dziejami polskich kulinariów. Swoją podróż po mieście rozpoczną od domu, w którym niegdyś mieszkał Włoch Filip Kallimach, nauczyciel synów króla Kazimierza Jagiellończyka i sekretarz króla Jana Olbrachta. Mało kto wie, że w młodości Kallimach przyjaźnił się z autorem pierwszej drukowanej książki kucharskiej Bartolomeo Platinym. Z czego wynika, że włoszczyzna pojawiła się w Polsce już przed przybyciem królowej Bony. Karol postanawia odtworzyć kilka starodawnych przepisów, które dostosuje do współczesnych wymogów. Jako pierwsze przygotuje selerowe rosti z serem i konfiturą z czerwonej cebuli, następnie poda zapiekane kalafiory z serem i marynowaną marchewką, zaś na koniec pojawi się gulasz z bakłażana z pieczonymi warzywami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 16:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja