Okrasa łamie przepisy: Wiosenny śledź z Zalewu
W skrócie: | Śledź jest ceniony przez dietetyków. Karol Okrasa przyrządzi sałatkę z tej ryby podaną na grzankach. Ugotuje zupę z sosem ziołowo-śmietanowym. Zaproponuje też śledzie smażone w cieście. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Śledź spożywany jest w Polsce głównie w okresie wigilijnym i wielkopostnym lub jako zakąska do alkoholu. Dietetycy jednak bardzo sobie cenią mięso tej ryby. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że co roku wiosną do Zalewu Wiślanego wpływają olbrzymie ławice śledzi bałtyckich na tarło. Karol Okrasa nie tylko wyruszy na połów, lecz także zaprezentuje smakowite przepisy. Najpierw przyrządzi sałatkę z surowego śledzia, którą poda na grzankach. Następnie ugotuje zupę z sosem ziołowo-śmietanowym. Ostatnia propozycja to smażone w cieście śledzie z sosem z keczupu i papryki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 16:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 22:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja