Okrasa łamie przepisy: Wiosenny śledź z Zalewu
W skrócie: | Śledź jest ceniony przez dietetyków. Karol Okrasa przyrządzi sałatkę z tej ryby podaną na grzankach. Ugotuje zupę z sosem ziołowo-śmietanowym. Zaproponuje też śledzie smażone w cieście. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Śledź spożywany jest w Polsce głównie w okresie wigilijnym i wielkopostnym lub jako zakąska do alkoholu. Dietetycy jednak bardzo sobie cenią mięso tej ryby. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że co roku wiosną do Zalewu Wiślanego wpływają olbrzymie ławice śledzi bałtyckich na tarło. Karol Okrasa nie tylko wyruszy na połów, lecz także zaprezentuje smakowite przepisy. Najpierw przyrządzi sałatkę z surowego śledzia, którą poda na grzankach. Następnie ugotuje zupę z sosem ziołowo-śmietanowym. Ostatnia propozycja to smażone w cieście śledzie z sosem z keczupu i papryki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko z gryki - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 7:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 8:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - niedziela, 3 sierpnia 8:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - niedziela, 3 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - niedziela, 3 sierpnia 17:10