Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku
W skrócie: | Czas przednówka często wiązał się dla dawnych mieszkańców wsi z głodem. Placki przyrządzano z trawy, na mąkę przerabiano perz. Karol, idąc tym tropem, przygotuje kotleciki z dodatkiem suszonych liści. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 26 kwietnia wczoraj |
7:20 | TVP Historia 2 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Czas przełomu zimy i wiosny, czyli przednówka, często wiązał się dla dawnych mieszkańców wsi z głodem. Kiedy brakowało już wszystkiego: ziemniaków, owoców, kasz czy mąki, używano najróżniejszych zamienników. Placki przyrządzano z dziko rosnącej trawy, zwanej manną, na mąkę przerabiano perz, a w skrajnych niedoborach surowca uzupełniano go suszonymi liśćmi lipy, mieloną korą brzozy, wrzosów, wiórów drewna czy żołędziami. Polewki gotowano z młodymi ostami, komosą lub podagrycznikiem. Karol, idąc tym tropem, przygotuje kotleciki rybne z dodatkiem suszonych liści, gotowany pasztet rybny z grochem i kapustą oraz bigosek, czyli potrawę z kawałków ryby i raków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 16:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 22:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja