Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj

Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj

magazyn kulinarny Polska 2025   b.o.
W skrócie:Kucharz odwiedza dworek w Kuflewie, dawniej należący do Bronisława Dąbrowskiego. Prezentuje trzy dania m.in. chłodnik z botwinki i czosnku niedźwiedziego i biały chłodnik z pieczonymi żeberkami.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 3 maja
za 3 dni
14:25 TVP 1 (z napisami)
piątek, 9 maja
za 9 dni
11:35 TVP 1 (z napisami)
poniedziałek, 12 maja
za 12 dni
11:15 TVP 2 (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Kucharz udaje się tym razem do dworku w Kuflewie, którego właścicielem był w XIX wieku Bronisław Dąbrowski, powstaniec i syn znanego z hymnu narodowego Henryka. W owych czasach na stołach królowały m.in. chłodniki. W Polsce najbardziej znany jest chłodnik litewski. Jego opisy znajdziemy w pracach Oskara Kolberga czy w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. Na świecie do najpopularniejszych należą hiszpańskie gazpacho z pomidorów i papryki czy bułgarski tarator z jogurtu, ogórków i orzechów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem czerwony chłodnik z botwinki, ogórka i czosnku niedźwiedziego podany z ziemniaczanymi pierożkami z kapustą i serem. Drugim daniem będzie biały chłodnik z pieczonymi żeberkami w wiśniowej glazurze. Trzecia propozycja to chłodnik podany na ciepło z jagód z jagodowymi kluseczkami leniwymi.

Twórcy (pokaż wszystkich)