Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj
W skrócie: | Kucharz odwiedza dworek w Kuflewie, dawniej należący do Bronisława Dąbrowskiego. Prezentuje trzy dania m.in. chłodnik z botwinki i czosnku niedźwiedziego i biały chłodnik z pieczonymi żeberkami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 19 czerwca za 5 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 20 czerwca za 6 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się tym razem do dworku w Kuflewie, którego właścicielem był w XIX wieku Bronisław Dąbrowski, powstaniec i syn znanego z hymnu narodowego Henryka. W owych czasach na stołach królowały m.in. chłodniki. W Polsce najbardziej znany jest chłodnik litewski. Jego opisy znajdziemy w pracach Oskara Kolberga czy w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. Na świecie do najpopularniejszych należą hiszpańskie gazpacho z pomidorów i papryki czy bułgarski tarator z jogurtu, ogórków i orzechów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem czerwony chłodnik z botwinki, ogórka i czosnku niedźwiedziego podany z ziemniaczanymi pierożkami z kapustą i serem. Drugim daniem będzie biały chłodnik z pieczonymi żeberkami w wiśniowej glazurze. Trzecia propozycja to chłodnik podany na ciepło z jagód z jagodowymi kluseczkami leniwymi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 14 czerwca 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 14 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - dziś, 14 czerwca 21:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Obiad w jednym termosie - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 11:15