Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj
W skrócie: | Kucharz odwiedza dworek w Kuflewie, dawniej należący do Bronisława Dąbrowskiego. Prezentuje trzy dania m.in. chłodnik z botwinki i czosnku niedźwiedziego i biały chłodnik z pieczonymi żeberkami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 10 października za 10 dni |
19:15 | TVP Rozrywka |
poniedziałek, 13 października za 13 dni |
7:40 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się tym razem do dworku w Kuflewie, którego właścicielem był w XIX wieku Bronisław Dąbrowski, powstaniec i syn znanego z hymnu narodowego Henryka. W owych czasach na stołach królowały m.in. chłodniki. W Polsce najbardziej znany jest chłodnik litewski. Jego opisy znajdziemy w pracach Oskara Kolberga czy w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. Na świecie do najpopularniejszych należą hiszpańskie gazpacho z pomidorów i papryki czy bułgarski tarator z jogurtu, ogórków i orzechów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem czerwony chłodnik z botwinki, ogórka i czosnku niedźwiedziego podany z ziemniaczanymi pierożkami z kapustą i serem. Drugim daniem będzie biały chłodnik z pieczonymi żeberkami w wiśniowej glazurze. Trzecia propozycja to chłodnik podany na ciepło z jagód z jagodowymi kluseczkami leniwymi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 30 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 30 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Z kurczakiem przez wieki - magazyn kulinarny - dziś, 30 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - dziś, 30 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos - magazyn kulinarny - środa, 1 października 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - środa, 1 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - środa, 1 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Rewolucja gazowa w kuchni - magazyn kulinarny - środa, 1 października 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja - magazyn kulinarny - środa, 1 października 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków - magazyn kulinarny - czwartek, 2 października 12:00