Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj
| W skrócie: | Kucharz odwiedza dworek w Kuflewie, dawniej należący do Bronisława Dąbrowskiego. Prezentuje trzy dania m.in. chłodnik z botwinki i czosnku niedźwiedziego i biały chłodnik z pieczonymi żeberkami. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się tym razem do dworku w Kuflewie, którego właścicielem był w XIX wieku Bronisław Dąbrowski, powstaniec i syn znanego z hymnu narodowego Henryka. W owych czasach na stołach królowały m.in. chłodniki. W Polsce najbardziej znany jest chłodnik litewski. Jego opisy znajdziemy w pracach Oskara Kolberga czy w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. Na świecie do najpopularniejszych należą hiszpańskie gazpacho z pomidorów i papryki czy bułgarski tarator z jogurtu, ogórków i orzechów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem czerwony chłodnik z botwinki, ogórka i czosnku niedźwiedziego podany z ziemniaczanymi pierożkami z kapustą i serem. Drugim daniem będzie biały chłodnik z pieczonymi żeberkami w wiśniowej glazurze. Trzecia propozycja to chłodnik podany na ciepło z jagód z jagodowymi kluseczkami leniwymi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kiszona kapusta - zdrowie z beczki - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nieznany burak cukrowy - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 8:20 i 6 późniejszych emisji
