Okrasa łamie przepisy: Wiosenne grillowanie z nowalijkami

Okrasa łamie przepisy: Wiosenne grillowanie z nowalijkami

magazyn kulinarny Polska 2013   b.o.
W skrócie:Okrasa wybiera się w kulinarną podróż kajakiem po rzece Wel. Dopływając w piękne miejsce, zakłada biwak i zaczyna sezon grillowania. Kucharz przygotuje dwa popularne polskie dania z grilla.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 19 listopada
za 9 dni
19:10 TVP Rozrywka (z napisami)
czwartek, 20 listopada
za 10 dni
7:45 TVP Rozrywka (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wybiera się w kulinarną podróż kajakiem po rzece Wel. Dopływając w piękne miejsce, zakłada biwak i zaczyna sezon grillowania. Kucharz przygotuje dwa najpopularniejsze polskie dania z grilla: karkówkę, a z ryb - łososia. Oczywiście do każdego przepisu doda coś od siebie. Tym razem będą to nowalijki, ale nie te znane ze sklepowych półek. Będą to młode pędy pokrzywy, krwawnik, szczaw, czosnek niedźwiedzi czy świeży sok z brzozy - bogactwo witamin i składników mineralnych, doceniane przez ludność w danych czasach.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także