Okrasa łamie przepisy: Kuchnia wielkopolska - kefir
| W skrócie: | Karol Okrasa pokaże jak wykorzystać do gotowania kefir, jogurt i maślankę. Pierwszą potrawą będzie postna zupa, polewka. Kucharz przyrządzi też kurczaka marynowanego w jogurcie. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jogurt i kefir to wyśmienite, zdrowe napoje mleczne. Karol Okrasa pokaże jak wykorzystać do gotowania kefir, jogurt i maślankę. Produkcja mlecznych przetworów rozpoczęła się na dużą skalę w drugiej połowie XIX wieku w Wielkopolsce. To tam powstały pierwsze na ziemiach polskich spółdzielnie mleczarskie. Pierwszą potrawą będzie tradycyjna postna zupa wielkopolska - polewka. Kucharz przyrządzi też kurczaka marynowanego w jogurcie z aromatycznymi przyprawami, takimi jak curry, kolendra, ostra papryczka czy kardamon.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 26 grudnia 6:40
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - dziś, 26 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki - magazyn kulinarny - dziś, 26 grudnia 8:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 7:50
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 21:40
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - niedziela, 28 grudnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
