Okrasa łamie przepisy: Kuchnia wielkopolska - kefir
| W skrócie: | Karol Okrasa pokaże jak wykorzystać do gotowania kefir, jogurt i maślankę. Pierwszą potrawą będzie postna zupa, polewka. Kucharz przyrządzi też kurczaka marynowanego w jogurcie. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| czwartek, 6 listopada za 12 dni |
19:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jogurt i kefir to wyśmienite, zdrowe napoje mleczne. Karol Okrasa pokaże jak wykorzystać do gotowania kefir, jogurt i maślankę. Produkcja mlecznych przetworów rozpoczęła się na dużą skalę w drugiej połowie XIX wieku w Wielkopolsce. To tam powstały pierwsze na ziemiach polskich spółdzielnie mleczarskie. Pierwszą potrawą będzie tradycyjna postna zupa wielkopolska - polewka. Kucharz przyrządzi też kurczaka marynowanego w jogurcie z aromatycznymi przyprawami, takimi jak curry, kolendra, ostra papryczka czy kardamon.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - dziś, 25 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby nad Bugiem - magazyn kulinarny - dziś, 25 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - dziś, 25 października 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - dziś, 25 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 25 października 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 25 października 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - dziś, 25 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 25 października 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - niedziela, 26 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Obiad w jednym termosie - magazyn kulinarny - niedziela, 26 października 12:00
