Okrasa łamie przepisy: Kuchnia wielkopolska - kefir
W skrócie: | Karol Okrasa pokaże jak wykorzystać do gotowania kefir, jogurt i maślankę. Pierwszą potrawą będzie postna zupa, polewka. Kucharz przyrządzi też kurczaka marynowanego w jogurcie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jogurt i kefir to wyśmienite, zdrowe napoje mleczne. Karol Okrasa pokaże jak wykorzystać do gotowania kefir, jogurt i maślankę. Produkcja mlecznych przetworów rozpoczęła się na dużą skalę w drugiej połowie XIX wieku w Wielkopolsce. To tam powstały pierwsze na ziemiach polskich spółdzielnie mleczarskie. Pierwszą potrawą będzie tradycyjna postna zupa wielkopolska - polewka. Kucharz przyrządzi też kurczaka marynowanego w jogurcie z aromatycznymi przyprawami, takimi jak curry, kolendra, ostra papryczka czy kardamon.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby morskie - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczywo - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 11:55
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja