Okrasa łamie przepisy: Kuchnia wielkopolska - kefir
W skrócie: | Karol Okrasa pokaże jak wykorzystać do gotowania kefir, jogurt i maślankę. Pierwszą potrawą będzie postna zupa, polewka. Kucharz przyrządzi też kurczaka marynowanego w jogurcie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jogurt i kefir to wyśmienite, zdrowe napoje mleczne. Karol Okrasa pokaże jak wykorzystać do gotowania kefir, jogurt i maślankę. Produkcja mlecznych przetworów rozpoczęła się na dużą skalę w drugiej połowie XIX wieku w Wielkopolsce. To tam powstały pierwsze na ziemiach polskich spółdzielnie mleczarskie. Pierwszą potrawą będzie tradycyjna postna zupa wielkopolska - polewka. Kucharz przyrządzi też kurczaka marynowanego w jogurcie z aromatycznymi przyprawami, takimi jak curry, kolendra, ostra papryczka czy kardamon.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 11:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze Starych Jabłonek - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 8:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Piąta ćwiartka - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 12:00