Okrasa łamie przepisy: W krzyżackiej kuchni
W skrócie: | Kucharz Karol Okrasa wyrusza do Torunia na zaproszenie prof. Jarosława Dumanowskiego. Historyk przekaże mu zbiór przepisów kucharskich z XV wieku, który najprawdopodobniej pochodzi z Malborka. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do Torunia na zaproszenie prof. Jarosława Dumanowskiego. Historyk przekaże mu zbiór przepisów kucharskich pochodzących z XV w., który pochodzi najprawdopodobniej z Malborka. Tłem do gotowania będą ruiny zamku krzyżackiego. Karol przygotuje trzy dania inspirowane kuchnią krzyżacką. Pierwszym daniem będzie zupa rybna z szafranem, octem piwnym i kwiatem muszkatołowym. Druga potrawa to kura na czarno, czyli posypana upalonym piernikiem podana z ciepłą sałatką z grochu i buraków. Na koniec kucharz przygotuje białą kiełbasę z cebulą i rodzynkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - dziś, 6 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Karp - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 17:10