Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku
| W skrócie: | Autor odwiedza opactwo w Wąchocku. Cystersi zakładali sady, warzywniki, stawy rybne, uprawiali zioła, hodowali bydło czy trzodę chlewną. Karol przygotuje trzy potrawy inspirowane klasztorną kuchnią. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Autor programu odwiedza pochodzące z końca XII wieku opactwo cysterskie w Wąchocku. Cystersi zakładali sady, warzywniki, stawy rybne, uprawiali zioła, hodowali bydło i trzodę chlewną, budowali młyny czy kuźnie wodne i browary. To przedstawiciele tego zakonu 800 lat temu rozpoczęli hodowlę karpia w Polsce. W Starachowicach założyli pierwszą hutę zajmującą się wytopem żelaza. Cystersi wnieśli również niemały wkład w sztukę kulinarną. Karol przygotuje dziś trzy potrawy inspirowane klasztorną kuchnią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 17:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 8:20 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - sobota, 13 grudnia 7:15
