Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje
W skrócie: | Karol Okrasa opowiada o tradycji tłoczenia olejów w Polsce. Podobnie jak Grecja czy Włochy posiadamy własną historię ich produkcji. Prowadzący udaje się do olejarni niedaleko Buska Zdroju. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 21 sierpnia za 12 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowiada o ponadtysiącletniej tradycji tłoczenie olejów na ziemiach polskich. Mało kto zdaje sobie sprawę, że Polska podobnie jak Grecja czy Włochy posiada własną, bardzo długą historię produkcji olejów. Wytwarzane były one z różnych roślin, takich jak rzepak, len, konopie, mak, pestki dyni, czarnuszka czy wreszcie lnianka. Prowadzący udaje się w odwiedziny do małej olejarni niedaleko Buska Zdroju, gdzie pan Mariusz na 150-letniej maszynie tłoczy tradycyjne polskie oleje. Na miejscu kucharz zaprezentuje trzy propozycje dań, w których olej będzie grał główne skrzypce. Na początek poda sałatkę z kolorowych cukinii z marynowanymi w oleju pieczarkami i serem. Następnie przyrządzi pieczonego śledzia skropionego świeżym olejem, podanego z małą marchewką i cebulą, zaś na koniec zaproponuje krwisty stek wołowy z kapustą duszoną w świeżo tłoczonym oleju rzepakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 17:10