Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje
W skrócie: | Karol Okrasa opowiada o tradycji tłoczenia olejów w Polsce. Podobnie jak Grecja czy Włochy posiadamy własną historię ich produkcji. Prowadzący udaje się do olejarni niedaleko Buska Zdroju. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 4 października pojutrze |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
niedziela, 5 października za 3 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowiada o ponadtysiącletniej tradycji tłoczenie olejów na ziemiach polskich. Mało kto zdaje sobie sprawę, że Polska podobnie jak Grecja czy Włochy posiada własną, bardzo długą historię produkcji olejów. Wytwarzane były one z różnych roślin, takich jak rzepak, len, konopie, mak, pestki dyni, czarnuszka czy wreszcie lnianka. Prowadzący udaje się w odwiedziny do małej olejarni niedaleko Buska Zdroju, gdzie pan Mariusz na 150-letniej maszynie tłoczy tradycyjne polskie oleje. Na miejscu kucharz zaprezentuje trzy propozycje dań, w których olej będzie grał główne skrzypce. Na początek poda sałatkę z kolorowych cukinii z marynowanymi w oleju pieczarkami i serem. Następnie przyrządzi pieczonego śledzia skropionego świeżym olejem, podanego z małą marchewką i cebulą, zaś na koniec zaproponuje krwisty stek wołowy z kapustą duszoną w świeżo tłoczonym oleju rzepakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - dziś, 2 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na stole biskupa Krasickiego - magazyn kulinarny - dziś, 2 października 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 2 października 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 8:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Różne oblicza kaczki - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - sobota, 4 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - sobota, 4 października 8:20