Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich
| W skrócie: | Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| sobota, 22 listopada za 12 dni |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem wybiera się w kulinarną podróż po Borach Tucholskich, ukazując bogactwo smaków tego niegdyś ubogiego regionu. Przypomina widzom, że na stołach dawnych Borowiaków dominowały ziemniaki, żyto, rośliny strączkowe, leśne grzyby i owoce, które - ze względu na brak lodówek - suszono na zimę. Szczególną rolę w regionalnej kuchni zajmowały potrawy z suszonych składników, w tym słynna zupa "brzadowa". Kucharz sięga po te tradycje, przygotowując potrawkę z grochu i kiełbasy z gęsiną, racuszki z suszonego grochu z jabłkową konfiturą oraz placki z grochu i twarogu z sosem grzybowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Złota dynia na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia drwala - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 21:55 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w soli - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na połów stynki - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 19:10 i 1 późniejsza emisja
