Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową
W skrócie: | Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 11 października za 13 dni |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza okolice Puszczy Białowieskiej. Postanawia przybliżyć widzom wyjątkową roślinę - turówkę wonną, znaną szerzej jako trawa żubrowa. Lubiana przez miejscowe żubry, wyróżnia się intensywnym aromatem, łączącym nuty siana, miodu, wanilii i anyżu. A wszystko dzięki obecności kumaryny. Trawa żubrowa wykorzystywana jest m.in. do aromatyzowania alkoholi, mięs i w ziołolecznictwie, jednak w naturze podlega ochronie, więc nie można zbierać jej samemu na łąkach. Suszoną, pochodzącą z specjalnych upraw, można kupić bez obaw w sklepach. Wśród dań, które zaproponuje tym razem kucharz, znajdą się: smażony kalafior z aromatycznym masłem i bobem, indycze kotleciki z glazurowaną marchewką oraz niezwykły deser z gruszek i czereśni z kremowym sosem. Wszystko to przyrządzone z dodatkiem trawy żubrowej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Czekolada i owoce nie do deseru - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 września 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 września 11:50 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe ryby słodkowodne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 września 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - wtorek, 30 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - wtorek, 30 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Z kurczakiem przez wieki - magazyn kulinarny - wtorek, 30 września 18:40 i 1 późniejsza emisja