Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek
| W skrócie: | Karol Okrasa wykorzysta do przygotowania swoich potraw pozostałości z wcześniejszych obiadów. Pierwszą propozycją będą resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dzisiejszych czasach coraz częściej dochodzi do powszechnego marnowania żywności. Choć w wielu zakątkach świata panuje głód, to w Europie co roku do śmieci trafia około 130 kg jedzenia w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Tymczasem już nasze babcie doskonale wiedziały, że w kuchni nic się nie może zmarnować. Karol Okrasa wykorzysta do przygotowania swoich potraw pozostałości z wcześniejszych obiadów. Pierwszą propozycją będą resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami, malinami i kozim serkiem. Druga potrawa to pikantna pasta z resztek indyka z rosołu podana na zapieczonej grzance z chałki. Trzecim daniem są kopytka z resztek ugotowanych ziemniaków i gotowanego kurczaka, podane z chrupiącymi resztkami kurczaka, serem i kurkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Nogi drobiowe w kwiatach - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - sobota, 25 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby nad Bugiem - magazyn kulinarny - sobota, 25 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - sobota, 25 października 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - sobota, 25 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - sobota, 25 października 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - sobota, 25 października 15:25 i 2 późniejsze emisje
