Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek
W skrócie: | Karol Okrasa wykorzysta do przygotowania swoich potraw pozostałości z wcześniejszych obiadów. Pierwszą propozycją będą resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 5 czerwca za 12 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dzisiejszych czasach coraz częściej dochodzi do powszechnego marnowania żywności. Choć w wielu zakątkach świata panuje głód, to w Europie co roku do śmieci trafia około 130 kg jedzenia w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Tymczasem już nasze babcie doskonale wiedziały, że w kuchni nic się nie może zmarnować. Karol Okrasa wykorzysta do przygotowania swoich potraw pozostałości z wcześniejszych obiadów. Pierwszą propozycją będą resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami, malinami i kozim serkiem. Druga potrawa to pikantna pasta z resztek indyka z rosołu podana na zapieczonej grzance z chałki. Trzecim daniem są kopytka z resztek ugotowanych ziemniaków i gotowanego kurczaka, podane z chrupiącymi resztkami kurczaka, serem i kurkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 24 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 24 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - dziś, 24 maja 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - dziś, 24 maja 8:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 24 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 24 maja 14:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - dziś, 24 maja 16:20 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 24 maja 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - niedziela, 25 maja 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - niedziela, 25 maja 12:00