Okrasa łamie przepisy: Smażenie powideł
W skrócie: | Prowadzący wybierze się do Gruczna, gdzie - jak co roku pod koniec sierpnia - odbędzie się Festiwal Smaku. Przybywają na niego najlepsi producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza Gruczno w Dolinie Dolnej Wisły. Co roku jest tam organizowany Festiwal Smaku, który przyciąga producentów tradycyjnych wyrobów z całej Polski. Sadownictwi jest ważnym zajęciem w całym regionie, jako że na skarpach chętnie rosną śliwy, grusze czy jabłonie. W Grucznie mieszka pani Justyna Ziemniewska, organizatorka pokazów smażenia powideł wedle starych receptur. Olbrzymie ilości śliwek smaży na ognisku w wielkich miedzianych garach i od czasu do czasu miesza je drewnianym "bocianem". Karol uczestniczy w wielkim smażeniu, a następnie sam przygotowuje dwie potrawy: pieczony comber jagnięcy marynowany w powidłach z dodatkiem pieczonej dyni oraz upieczony na ruszcie, zamarynowany w ziołach i powidłach łosoś, podany z sosem z powideł i śmietany.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Różne smaki wieprzowiny z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 16 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - dziś, 16 września 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 16 września 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 16 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zdrowa, polska wieprzowina - magazyn kulinarny - dziś, 16 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 16 września 19:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - środa, 17 września 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta - magazyn kulinarny - środa, 17 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - środa, 17 września 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sandomierz pachnący serem - magazyn kulinarny - środa, 17 września 18:40 i 1 późniejsza emisja