Okrasa łamie przepisy: Smażenie powideł
W skrócie: | Prowadzący wybierze się do Gruczna, gdzie - jak co roku pod koniec sierpnia - odbędzie się Festiwal Smaku. Przybywają na niego najlepsi producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza Gruczno w Dolinie Dolnej Wisły. Co roku jest tam organizowany Festiwal Smaku, który przyciąga producentów tradycyjnych wyrobów z całej Polski. Sadownictwi jest ważnym zajęciem w całym regionie, jako że na skarpach chętnie rosną śliwy, grusze czy jabłonie. W Grucznie mieszka pani Justyna Ziemniewska, organizatorka pokazów smażenia powideł wedle starych receptur. Olbrzymie ilości śliwek smaży na ognisku w wielkich miedzianych garach i od czasu do czasu miesza je drewnianym "bocianem". Karol uczestniczy w wielkim smażeniu, a następnie sam przygotowuje dwie potrawy: pieczony comber jagnięcy marynowany w powidłach z dodatkiem pieczonej dyni oraz upieczony na ruszcie, zamarynowany w ziołach i powidłach łosoś, podany z sosem z powideł i śmietany.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniany agrest i porzeczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 21:55
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - wtorek, 6 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - wtorek, 6 maja 16:15 i 1 późniejsza emisja