Okrasa łamie przepisy: Smażenie powideł
W skrócie: | Prowadzący wybierze się do Gruczna, gdzie - jak co roku pod koniec sierpnia - odbędzie się Festiwal Smaku. Przybywają na niego najlepsi producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza Gruczno w Dolinie Dolnej Wisły. Co roku jest tam organizowany Festiwal Smaku, który przyciąga producentów tradycyjnych wyrobów z całej Polski. Sadownictwi jest ważnym zajęciem w całym regionie, jako że na skarpach chętnie rosną śliwy, grusze czy jabłonie. W Grucznie mieszka pani Justyna Ziemniewska, organizatorka pokazów smażenia powideł wedle starych receptur. Olbrzymie ilości śliwek smaży na ognisku w wielkich miedzianych garach i od czasu do czasu miesza je drewnianym "bocianem". Karol uczestniczy w wielkim smażeniu, a następnie sam przygotowuje dwie potrawy: pieczony comber jagnięcy marynowany w powidłach z dodatkiem pieczonej dyni oraz upieczony na ruszcie, zamarynowany w ziołach i powidłach łosoś, podany z sosem z powideł i śmietany.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - dziś, 5 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - dziś, 5 lipca 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 5 lipca 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 5 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - niedziela, 6 lipca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - niedziela, 6 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - niedziela, 6 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - niedziela, 6 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 7:45