Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku
W skrócie: | W tajnym ośrodku w Łańsku na Mazurach bywali Władysław Gomułka i Józef Cyrankiewicz. Inspirując się ich preferencjami, prowadzący przedstawi propozycje zarówno skromnych, jak i wyszukanych potraw. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W okresie PRL w Łańsku na Mazurach, na obszarze ponad tysiąca hektarów lasów i jezior, utworzono tajny ośrodek wypoczynkowy dla najwyższych dostojników państwa. Bywali tu I sekretarz partii Władysław Gomułka i ówczesny premier Józef Cyrankiewicz. Pierwszy z polityków preferował prostą kuchnię, zajadając ogórki kiszone, twaróg czy kaszankę, drugi zaś lubował się w luksusie, chętnie degustując przepiórki, jesiotry i kawior. Inspirując się ich wyborami, Karol przedstawi propozycje skromnych, jak i wyszukanych potraw. Będą gulasz z indyka z cebulą i ogórkiem kiszonym podany z ziemniakami, sola z Dover z muślinowym sosem z cydru, kaparów i szpinaku oraz smażona na maśle sałata rzymska z pastą z ciecierzycy i pieczonej czerwonej papryki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w marynatach - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 11:35 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 12:00 i 8 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Świeże ryby z Bałtyku - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 18 na 19 kwietnia 0:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - piątek, 19 kwietnia 7:25