Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku
W skrócie: | W tajnym ośrodku w Łańsku na Mazurach bywali Władysław Gomułka i Józef Cyrankiewicz. Inspirując się ich preferencjami, prowadzący przedstawi propozycje zarówno skromnych, jak i wyszukanych potraw. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 7 września za 12 dni |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W okresie PRL w Łańsku na Mazurach, na obszarze ponad tysiąca hektarów lasów i jezior, utworzono tajny ośrodek wypoczynkowy dla najwyższych dostojników państwa. Bywali tu I sekretarz partii Władysław Gomułka i ówczesny premier Józef Cyrankiewicz. Pierwszy z polityków preferował prostą kuchnię, zajadając ogórki kiszone, twaróg czy kaszankę, drugi zaś lubował się w luksusie, chętnie degustując przepiórki, jesiotry i kawior. Inspirując się ich wyborami, Karol przedstawi propozycje skromnych, jak i wyszukanych potraw. Będą gulasz z indyka z cebulą i ogórkiem kiszonym podany z ziemniakami, sola z Dover z muślinowym sosem z cydru, kaparów i szpinaku oraz smażona na maśle sałata rzymska z pastą z ciecierzycy i pieczonej czerwonej papryki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja