Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla
| W skrócie: | Karol Okrasa jedzie do Supraśla. Odwiedza zwyciężczynię 1. Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej. Zaprasza też na krótką wycieczkę po Supraślu. Smakosz przygotuje trzy dania. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa jedzie do Supraśla. To nieduże miasto, zwane też Perłą Puszczy Knyszyńskiej, słynie z organizowanych co roku Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej. Ziemniaki upowszechniły się na Podlasiu dopiero w XIX wieku, ale dziś nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie tutejszej kuchni regionalnej bez nich. Te przysmaki łączyły w sobie różne tradycje kulinarne mieszkającej tam ludności - Niemców, Białorusinów, Polaków oraz Żydów. Choć dzieliła ich narodowość i religia, łączyła ich wspólna kuchnia. Wszyscy jedli te proste potrawy z ziemniaków, które nieco różniły się w szczegółach. Karol odwiedza zwyciężczynię pierwszych Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej i pokazuje, jak powstaje ta potrawa. Zaprasza też na krótką wycieczkę po Supraślu. Smakosz przygotuje trzy dania. Pierwsza propozycja to wariacja na temat babki ziemniaczanej upieczonej na duszonej jagnięcinie. Druga to kiszka ziemniaczana z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. Trzecią jest babka ziemniaczana na słodko z jabłkami i cynamonem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 17:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 8:20 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - sobota, 13 grudnia 7:15
