Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla
W skrócie: | Karol Okrasa jedzie do Supraśla. Odwiedza zwyciężczynię 1. Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej. Zaprasza też na krótką wycieczkę po Supraślu. Smakosz przygotuje trzy dania. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa jedzie do Supraśla. To nieduże miasto, zwane też Perłą Puszczy Knyszyńskiej, słynie z organizowanych co roku Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej. Ziemniaki upowszechniły się na Podlasiu dopiero w XIX wieku, ale dziś nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie tutejszej kuchni regionalnej bez nich. Te przysmaki łączyły w sobie różne tradycje kulinarne mieszkającej tam ludności - Niemców, Białorusinów, Polaków oraz Żydów. Choć dzieliła ich narodowość i religia, łączyła ich wspólna kuchnia. Wszyscy jedli te proste potrawy z ziemniaków, które nieco różniły się w szczegółach. Karol odwiedza zwyciężczynię pierwszych Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej i pokazuje, jak powstaje ta potrawa. Zaprasza też na krótką wycieczkę po Supraślu. Smakosz przygotuje trzy dania. Pierwsza propozycja to wariacja na temat babki ziemniaczanej upieczonej na duszonej jagnięcinie. Druga to kiszka ziemniaczana z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. Trzecią jest babka ziemniaczana na słodko z jabłkami i cynamonem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: W podlaskim ogrodzie ziołowym - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 7:15
- Okrasa łamie przepisy: W śliwkowym sadzie - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 15:30 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem - magazyn kulinarny - niedziela, 14 września 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - niedziela, 14 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - niedziela, 14 września 17:10