Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny
W skrócie: | Syrop z młodych pędów sosny od wieków był używany jako lekarstwo na przeziębienia. Niewiele osób wie, że roślina ta jest przydatna w kuchni. Karol Okrasa pokaże, jak przygotować smakowite dania. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Syrop z młodych pędów sosny od wieków był używany przez ludność wiejską jako uniwersalne lekarstwo na przeziębienia. Jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką zasypywano także cukrem po to, by uzyskać lecznicze nalewki. Niewiele osób wie, że z powodzeniem można sosny używać w kuchni. Karol pokaże, jak przygotować z niej syrop oraz stworzyć smakowite dania. W jego propozycjach nie zabraknie mięsa z kaczki, do którego idealnie pasuje aromatyczny, wyrazisty smak syropu z pędów sosny.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - wtorek, 27 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - wtorek, 27 maja 16:10