Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski
W skrócie: | W tym odcinku Karol Okrasa przygotuje dania z sosem holenderskim w różnych wariantach. Będą to stek z dyni, smażona makrela z ziołową salsą oraz pieczona bułka z sałatką z kurczaka. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 1 maja pojutrze |
14:50 | TVP Kobieta (z napisami) |
środa, 8 maja za 9 dni |
18:40 | TVP Rozrywka |
czwartek, 9 maja za 10 dni |
7:45 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Odcinek poświęcony jednemu z najbardziej znanych sosów, przyrządzanemu na bazie sklarowanego masła, żółtek, cytryny, białego wina lub octu winnego. Słynny francuski szef kuchni Auguste Escoffier zaliczył sos holenderski do piątki najważniejszych bazowych sosów, z których powstają wszelkie inne warianty. W eleganckiej kuchni polskiej XIX i XX wieku sosy holenderskie towarzyszyły młodym jarzynom, w szczególności szparagom, jajkom po benedyktyńsku czy daniom z ryb. Karol Okrasa przygotuje tym razem: stek z dyni z orzechowym sosem holenderskim, smażoną makrelę z ziołową salsą i sosem holenderskim na palonym maśle oraz pieczoną bułkę z sałatką z kurczaka i konopnym sosem holenderskim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - dziś, 29 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jak jeść by dłużej żyć - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - środa, 1 maja 7:00 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - środa, 1 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - środa, 1 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja