Okrasa łamie przepisy: Na jagody
W skrócie: | Karol zademonstruje trzy potrawy, w których można wykorzystać jagody. Przedstawi przepisy na jagodzianki, sałatkę z pieczonych buraków z salsą i wędzonym łososiem oraz zupę na słono. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol opowie o jagodach, powszechnie znanych leśnych owocach, rosnących na maleńkich krzaczkach. Przez całe lato kupimy je na bazarach, w sklepach i u przydrożnych handlarzy. Nie tylko doskonale smakują, lecz również są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze i lecznicze. Wiersz o zbiorze jagód napisała Maria Konopnicka. Według słów poetki: "jagody zaraz dano, z miałkim cukrem i śmietaną". Karol zademonstruje trzy potrawy, niekoniecznie słodkie, w których można wykorzystać te owoce. Przedstawi przepisy na jagodzianki, sałatkę z pieczonych buraków z jagodową salsą i wędzonym łososiem, a także zupę jagodową na słono z ziemniakami i okrasą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika - magazyn kulinarny - dziś, 30 lipca 11:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 30 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne oblicze pstrąga - magazyn kulinarny - dziś, 30 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 30 lipca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Od żniw do chleba - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 12:00