Okrasa łamie przepisy: Na jagody
W skrócie: | Karol zademonstruje trzy potrawy, w których można wykorzystać jagody. Przedstawi przepisy na jagodzianki, sałatkę z pieczonych buraków z salsą i wędzonym łososiem oraz zupę na słono. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol opowie o jagodach, powszechnie znanych leśnych owocach, rosnących na maleńkich krzaczkach. Przez całe lato kupimy je na bazarach, w sklepach i u przydrożnych handlarzy. Nie tylko doskonale smakują, lecz również są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze i lecznicze. Wiersz o zbiorze jagód napisała Maria Konopnicka. Według słów poetki: "jagody zaraz dano, z miałkim cukrem i śmietaną". Karol zademonstruje trzy potrawy, niekoniecznie słodkie, w których można wykorzystać te owoce. Przedstawi przepisy na jagodzianki, sałatkę z pieczonych buraków z jagodową salsą i wędzonym łososiem, a także zupę jagodową na słono z ziemniakami i okrasą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie pod żaglami - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 14:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 19:10 i 1 późniejsza emisja