Okrasa łamie przepisy: Kuchnia łowicka w Bednarach

Okrasa łamie przepisy: Kuchnia łowicka w Bednarach

magazyn kulinarny Polska 2016   b.o.
W skrócie:Tajniki kuchni łowickiej. Karol Okrasa odwiedza miejscowość Bednary. Kuchnia tego regionu swoją wyjątkowość zawdzięcza historii. Była oparta na maśle, śmietanie, twarogu, ziemniakach i wieprzowinie.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Odcinek poświęcony kuchni łowickiej. Karol Okrasa odwiedza położone w sąsiedztwie Nieborowa Bednary. Kuchnia tego regionu swoją wyjątkowość zawdzięcza historii. Była oparta na maśle, śmietanie, twarogu, ziemniakach i wieprzowinie. Atrakcją tego odcinka będzie też wizyta w zagrodzie bednarza. Karol Okrasa przygotuje trzy dania. Zrobi w 150-letniej maszynie lody ze świeżych truskawek, bazylii i zielonego pieprzu. Drugą potrawą będą kluski ziemniaczane podane z wegetariańską okrasą z kwaśnej śmietany. Na koniec przygotuje pieczone w kociołku i wędzone w dymie ziemniaki podane z masłem, ze szczypiorkiem i czosnkiem.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także