Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu
| W skrócie: | Według receptury swojej mamy Karol przygotuje kilka słojów ogórków. Przyrządzi też szybki chłodnik, pieczoną pierś z indyka z sosem, pieczone bakłażany z salsą oraz wędzonym łososiem. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wybiera się na pole ogórków. Opowie, jak w dzieciństwie zbierał ogórki na rodzinnym polu, co należało do najbardziej żmudnych prac na wsi. Satysfakcja ze świeżo ukiszonych z liśćmi wiśni, czosnkiem, koprem i chrzanem zdobyczy wynagradzała jednak cały trud. Według receptury swojej mamy Karol przygotuje kilka słojów takich ogórków i pokaże, jak będą wyglądać po dwóch dniach, tygodniu i dwóch tygodniach kiszenia. Przyrządzi też trzy potrawy z ogórkami małosolnymi: szybki chłodnik, pieczoną pierś z indyka z sosem ogórkowym, pieczone bakłażany z ogórkową salsą i wędzonym łososiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy pięknie podane - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: W krainie papryki - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 11:50 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: W krzyżackiej kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - wtorek, 2 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - wtorek, 2 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
