Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu
W skrócie: | Według receptury swojej mamy Karol przygotuje kilka słojów ogórków. Przyrządzi też szybki chłodnik, pieczoną pierś z indyka z sosem, pieczone bakłażany z salsą oraz wędzonym łososiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 30 kwietnia dziś |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wybiera się na pole ogórków. Opowie, jak w dzieciństwie zbierał ogórki na rodzinnym polu, co należało do najbardziej żmudnych prac na wsi. Satysfakcja ze świeżo ukiszonych z liśćmi wiśni, czosnkiem, koprem i chrzanem zdobyczy wynagradzała jednak cały trud. Według receptury swojej mamy Karol przygotuje kilka słojów takich ogórków i pokaże, jak będą wyglądać po dwóch dniach, tygodniu i dwóch tygodniach kiszenia. Przyrządzi też trzy potrawy z ogórkami małosolnymi: szybki chłodnik, pieczoną pierś z indyka z sosem ogórkowym, pieczone bakłażany z ogórkową salsą i wędzonym łososiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 19:10 i 1 późniejsza emisja