Okrasa łamie przepisy: Kuchnia śląska
W skrócie: | Karol Okrasa omawia potrawy kuchni śląskiej oraz dopytuje mieszkańców regionu, które z nich cenią najbardziej. Typowe dla tej kuchni są zupy wodzionka i żur oraz odświętna rolada. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 15 lipca za 12 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 16 lipca za 13 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem Karol Okrasa zaprasza na spotkanie z kuchnią śląską. Omawia najbardziej charakterystyczne potrawy oraz dopytuje mieszkańców regionu, które z nich cenią sobie najbardziej. Typowe dla kuchni śląskiej są zupy wodzionka oraz żur. Daniem odświętnym jest rolada. Znane są też karminadle, czyli po prostu kotlety mielone. Z warzyw Ślązacy uwielbiają modrą kapustę, którą przyrządza się na słodko-kwaśno, z jabłkiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 11:55
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak leśnego karpia - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 11:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - sobota, 5 lipca 7:15