Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością
W skrócie: | W tym odcinku Karol Okrasa wyjaśnia, jak przygotować smakowite, miękkie mięso z kością. Pokazuje, jak zabezpieczyć je przed utratą smaku. Przed kamerami przygotuje stek wołowy z antrykotu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Przytłoczeni obowiązkami ludzie przeważnie sięgają po pozbawione kości i skóry filety. Chodzi wszak o to, by jak najszybciej przyrządzić coś dobrego do jedzenia. Dawniej standardem było pieczenie sporych kawałków mięsa z kośćmi. Nie bez powodu, jak się okazuje. Kość - podobnie jak tłuszcz - jest bardzo dobrym nośnikiem smaku, a w dodatku dzięki niej mięso staje się. Dla niektórych kość może stanowić rarytas sama w sobie. W tym odcinku Karol Okrasa wyjaśnia, jak przygotować smakowite, miękkie mięso z kością. Pokazuje, jak zabezpieczyć je przed utratą smaku. Przed kamerami przygotuje stek wołowy z antrykotu, udekorowany marchwią z masłem ziołowym i goleń wołowa w sosie z tłuczonymi ziemniakami ze śmietaną i orzechami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 27 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki i dojrzewający ser - magazyn kulinarny - dziś, 27 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - dziś, 27 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - niedziela, 29 czerwca 7:50 i 1 późniejsza emisja