Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością
W skrócie: | W tym odcinku Karol Okrasa wyjaśnia, jak przygotować smakowite, miękkie mięso z kością. Pokazuje, jak zabezpieczyć je przed utratą smaku. Przed kamerami przygotuje stek wołowy z antrykotu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Przytłoczeni obowiązkami ludzie przeważnie sięgają po pozbawione kości i skóry filety. Chodzi wszak o to, by jak najszybciej przyrządzić coś dobrego do jedzenia. Dawniej standardem było pieczenie sporych kawałków mięsa z kośćmi. Nie bez powodu, jak się okazuje. Kość - podobnie jak tłuszcz - jest bardzo dobrym nośnikiem smaku, a w dodatku dzięki niej mięso staje się. Dla niektórych kość może stanowić rarytas sama w sobie. W tym odcinku Karol Okrasa wyjaśnia, jak przygotować smakowite, miękkie mięso z kością. Pokazuje, jak zabezpieczyć je przed utratą smaku. Przed kamerami przygotuje stek wołowy z antrykotu, udekorowany marchwią z masłem ziołowym i goleń wołowa w sosie z tłuczonymi ziemniakami ze śmietaną i orzechami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta - magazyn kulinarny - dziś, 9 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Różne smaki barszczu - magazyn kulinarny - dziś, 9 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 9 września 19:05 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - środa, 10 września 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - środa, 10 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - środa, 10 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne grillowanie - magazyn kulinarny - środa, 10 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - środa, 10 września 19:05 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - czwartek, 11 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - czwartek, 11 września 17:10