Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław
W skrócie: | Żuławy są kolejnym celem wyprawy Karola. Tym razem kucharz zgłębi tajemnicę serów pochodzących z tego regionu. Były to jedne z pierwszych serów dojrzewających produkowanych w Polsce. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Żuławy są kolejnym celem wyprawy Karola. Tym razem kucharz zgłębi tajemnicę serów pochodzących z tego regionu. Były to jedne z pierwszych serów dojrzewających produkowanych w Polsce. Ich wytwarzanie rozpoczęto już w średniowieczu, ale przybycie na nasze ziemie niderlandzkich osadników wyniosło sztukę serowarstwa na wyższy poziom. Cenione za smak sery żuławskie do 1945 roku trafiały na stoły miłośników z Berlina, Królewca, Torunia i Moskwy. Po wojnie przestały gościć w rodzimym menu. Teraz grupa smakoszy chce odtworzyć dawne receptury. Karol korzystając z dobrodziejstwa Żuław, przyrządzi trzy wyborne potrawy: pieczoną perliczkę pod chrustem z sera i szpinaku, kotleciki z sera żuławskiego oraz ciecierzycy w aromatycznym sosie, a także kwaśną zupę z klopsami i młodym serem żuławskim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - dziś, 8 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - dziś, 8 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wołowina dojrzewająca - magazyn kulinarny - dziś, 8 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 8 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - środa, 9 lipca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - środa, 9 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - środa, 9 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - środa, 9 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - środa, 9 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - czwartek, 10 lipca 12:00