Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław
W skrócie: | Żuławy są kolejnym celem wyprawy Karola. Tym razem kucharz zgłębi tajemnicę serów pochodzących z tego regionu. Były to jedne z pierwszych serów dojrzewających produkowanych w Polsce. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Żuławy są kolejnym celem wyprawy Karola. Tym razem kucharz zgłębi tajemnicę serów pochodzących z tego regionu. Były to jedne z pierwszych serów dojrzewających produkowanych w Polsce. Ich wytwarzanie rozpoczęto już w średniowieczu, ale przybycie na nasze ziemie niderlandzkich osadników wyniosło sztukę serowarstwa na wyższy poziom. Cenione za smak sery żuławskie do 1945 roku trafiały na stoły miłośników z Berlina, Królewca, Torunia i Moskwy. Po wojnie przestały gościć w rodzimym menu. Teraz grupa smakoszy chce odtworzyć dawne receptury. Karol korzystając z dobrodziejstwa Żuław, przyrządzi trzy wyborne potrawy: pieczoną perliczkę pod chrustem z sera i szpinaku, kotleciki z sera żuławskiego oraz ciecierzycy w aromatycznym sosie, a także kwaśną zupę z klopsami i młodym serem żuławskim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 18 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 18 września 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ser, wino i to coś - magazyn kulinarny - dziś, 18 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - dziś, 18 września 19:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kulinarne wspomnienia z dzieciństwa w PGR - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem - magazyn kulinarny - sobota, 20 września 7:10