Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kamienia
| W skrócie: | Kulinarna podróż na Dolny Śląsk. Nad brzegiem Odry Karol Okrasa przygotuje dania inspirowane łemkowską kuchnią. Pierwsze to zupa z zakwasu owsianego. Drugą propozycją jest dorsz z dodatkiem mastyło. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem Karol Okrasa zabierze widzów na Dolny Śląsk do gminy Rudna. Ponad 30% mieszkańców stanowią tam potomkowie Łemków, przywiezionych w końcu lat czterdziestych XX wieku w ramach akcji Wisła. Oprócz skromnego dobytku przywieźli oni ze sobą także rodzinne przepisy. Jedną z najbardziej znanych potraw łemkowskich jest kiesełycia, czyli zupa z zakwasu przygotowanego na mące owsianej lub płatkach. Pojawia się na wigilijnym stole oraz podczas ważnych uroczystości rodzinnych. Innym przysmakiem jest mastyło, czyli rodzaj słonego budyniu z jajek, mąki, mleka i masła. Nad brzegiem Odry Karol przygotuje dwie potrawy inspirowane łemkowską kuchnią. Pierwszą jest kwaśna zupa z zakwasu owsianego inspirowana kiesełycią grzybową. Druga propozycja to dorsz zapiekany z dodatkiem mastyło podany z aromatyczną z kaszą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 7:50
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 14:25 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 21:45
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 12:05 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 17:10
