Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane
W skrócie: | Pierwsze w Polsce przepisy z użyciem ziemniaków pochodzą z końca XVIII wieku. Kucharz w tym odcinku skupi się na plackach. Zaproponuje ich ziołową wersję z tatarem z pstrąga łososiowego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pierwsze w Polsce przepisy z użyciem ziemniaków pochodzą z końca XVIII wieku. Kiedyś przyrządzało się z nich rozliczne sałatki, ciasta, leguminy, wypieki, kasze i makarony. Kartofli używano także do produkcji wódek, piwa, wina, a nawet kawy, mydła i świec. Karol w tym odcinku skupi się na plackach. Jadają je także Białorusini, Ukraińcy, Rosjanie, Austriacy, Niemcy czy Węgrzy. Ci ostatni najchętniej w towarzystwie gulaszu. Placki z ziemniaków, latkes, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Szwajcarzy swoje rösti przyrządzają bez jaj i mąki, ale z boczkiem i cebulką. Polacy jadają je najczęściej na słodko. Karol zaproponuje ziołowe placki ziemniaczane z tatarem z pstrąga łososiowego, placki z ugotowanych i przetartych ziemniaków i kiszonej kapusty z zapieczonym serem oraz ziemniaczane placki na słodko z dodatkiem aromatycznego twarożku i domowej konfitury.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 7:00 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 14:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia bez mleka - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 7:15