Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki
| W skrócie: | Prowadzący jedzie w okolice Puszczy Kozienickiej. W tym rejonie Mazowsza spożywano dużo dań z kapusty. Kucharz przyrządza zupę z rwokami, czyli kluseczkami na bazie ziół z jagnięciną. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| niedziela, 16 listopada jutro |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W poszukiwaniu nowych smaków kucharz udaje się w okolice Puszczy Kozienickiej. W tym rejonie Mazowsza spożywano dużo kapusty, którą kiszono w wielkich dębowych kłodach lub beczkach zwanych śledziówkami. Z liści przygotowywano np. gołąbki faszerowane kaszą jaglaną. W każdej chłopskiej chacie nie mogło zabraknąć chleba. Wypiekano go na zakwasie z mąki żytniej razowej lub z mąki mieszanej zwanej spółką. Mieszkańcy chętnie korzystali z darów lasu: grzybów, jagód czy dziko rosnących roślin. Podczas swojej wędrówki Karol spotyka panią Justynę, która interesuje się lokalną kuchnią i podzieli się swoimi przepisami. Prowadzący przygotuje: zupę z rwokami, czyli kluseczkami na bazie wiosennych ziół z jagnięciną, parzybrodę ze słodkiej kapusty z kiszonymi ziemniakami i sosem z rydzów oraz sójki kozienickie, czyli pieczone pierożki z farszem z kaszy jaglanej, kapusty, grzybów i serka koziego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 15:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 21:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - niedziela, 16 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - niedziela, 16 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki z czekoladą - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 listopada 7:10
