Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki
W skrócie: | Prowadzący jedzie w okolice Puszczy Kozienickiej. W tym rejonie Mazowsza spożywano dużo dań z kapusty. Kucharz przyrządza zupę z rwokami, czyli kluseczkami na bazie ziół z jagnięciną. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 29 lipca dziś |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W poszukiwaniu nowych smaków kucharz udaje się w okolice Puszczy Kozienickiej. W tym rejonie Mazowsza spożywano dużo kapusty, którą kiszono w wielkich dębowych kłodach lub beczkach zwanych śledziówkami. Z liści przygotowywano np. gołąbki faszerowane kaszą jaglaną. W każdej chłopskiej chacie nie mogło zabraknąć chleba. Wypiekano go na zakwasie z mąki żytniej razowej lub z mąki mieszanej zwanej spółką. Mieszkańcy chętnie korzystali z darów lasu: grzybów, jagód czy dziko rosnących roślin. Podczas swojej wędrówki Karol spotyka panią Justynę, która interesuje się lokalną kuchnią i podzieli się swoimi przepisami. Prowadzący przygotuje: zupę z rwokami, czyli kluseczkami na bazie wiosennych ziół z jagnięciną, parzybrodę ze słodkiej kapusty z kiszonymi ziemniakami i sosem z rydzów oraz sójki kozienickie, czyli pieczone pierożki z farszem z kaszy jaglanej, kapusty, grzybów i serka koziego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne grillowanie z nowalijkami - magazyn kulinarny - dziś, 29 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 29 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - środa, 30 lipca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika - magazyn kulinarny - środa, 30 lipca 11:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - środa, 30 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne oblicze pstrąga - magazyn kulinarny - środa, 30 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - środa, 30 lipca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Od żniw do chleba - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja