Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki
W skrócie: | Prowadzący jedzie w okolice Puszczy Kozienickiej. W tym rejonie Mazowsza spożywano dużo dań z kapusty. Kucharz przyrządza zupę z rwokami, czyli kluseczkami na bazie ziół z jagnięciną. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W poszukiwaniu nowych smaków kucharz udaje się w okolice Puszczy Kozienickiej. W tym rejonie Mazowsza spożywano dużo kapusty, którą kiszono w wielkich dębowych kłodach lub beczkach zwanych śledziówkami. Z liści przygotowywano np. gołąbki faszerowane kaszą jaglaną. W każdej chłopskiej chacie nie mogło zabraknąć chleba. Wypiekano go na zakwasie z mąki żytniej razowej lub z mąki mieszanej zwanej spółką. Mieszkańcy chętnie korzystali z darów lasu: grzybów, jagód czy dziko rosnących roślin. Podczas swojej wędrówki Karol spotyka panią Justynę, która interesuje się lokalną kuchnią i podzieli się swoimi przepisami. Prowadzący przygotuje: zupę z rwokami, czyli kluseczkami na bazie wiosennych ziół z jagnięciną, parzybrodę ze słodkiej kapusty z kiszonymi ziemniakami i sosem z rydzów oraz sójki kozienickie, czyli pieczone pierożki z farszem z kaszy jaglanej, kapusty, grzybów i serka koziego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - wczoraj, 29 września 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe ryby słodkowodne - magazyn kulinarny - dziś, 30 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - dziś, 30 września 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 30 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 30 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Z kurczakiem przez wieki - magazyn kulinarny - dziś, 30 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - dziś, 30 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos - magazyn kulinarny - środa, 1 października 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - środa, 1 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - środa, 1 października 17:10 i 1 późniejsza emisja