Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o produktach spożywczych wytwarzanych w danym regionie w sposób tradycyjny. Odwiedzi gospodarstwo ekologiczne. Przygotuje wegetariański hamburger i zupę krem z kiszonych ogórków. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o produktach spożywczych z oznakowaniem: Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oznacza to, że produkt jest wytwarzany w danym regionie w sposób tradycyjny, co ma decydujący wpływ na jakość i smak, a ich nazwa jest zastrzeżona prawami. Zaliczają się do nich m.in.: oscypek, miód kurpiowski, truskawka kaszubska, ser koryciński. Karol wyrusza do Wielkopolski, gdzie w gospodarstwie ekologicznym przekona widzów, że miejsce i sposób produkcji mają ogromny wpływ na jakość potrawy. Przygotuje wegetariański hamburger z sosem ze świeżego ogórka i wielkopolskim serem smażonym, zupę krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek oraz domowe kiełbaski z wołowiny i jabłek podane w sosie z buraczków z miodem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - dziś, 6 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowy polski kociołek - magazyn kulinarny - dziś, 6 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 6 czerwca 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - dziś, 6 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - dziś, 6 czerwca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - dziś, 6 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 6 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - sobota, 7 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - sobota, 7 czerwca 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - sobota, 7 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja