Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o produktach spożywczych wytwarzanych w danym regionie w sposób tradycyjny. Odwiedzi gospodarstwo ekologiczne. Przygotuje wegetariański hamburger i zupę krem z kiszonych ogórków. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o produktach spożywczych z oznakowaniem: Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oznacza to, że produkt jest wytwarzany w danym regionie w sposób tradycyjny, co ma decydujący wpływ na jakość i smak, a ich nazwa jest zastrzeżona prawami. Zaliczają się do nich m.in.: oscypek, miód kurpiowski, truskawka kaszubska, ser koryciński. Karol wyrusza do Wielkopolski, gdzie w gospodarstwie ekologicznym przekona widzów, że miejsce i sposób produkcji mają ogromny wpływ na jakość potrawy. Przygotuje wegetariański hamburger z sosem ze świeżego ogórka i wielkopolskim serem smażonym, zupę krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek oraz domowe kiełbaski z wołowiny i jabłek podane w sosie z buraczków z miodem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - dziś, 7 sierpnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika - magazyn kulinarny - dziś, 7 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: W krainie papryki - magazyn kulinarny - dziś, 7 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - dziś, 7 sierpnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - sobota, 9 sierpnia 7:30