Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu
W skrócie: | Znany kucharz odwiedza plantację chmielu na Lubelszczyźnie. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie smażony pstrąg tęczowy podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 12 maja za 12 dni |
16:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz odwiedza plantację chmielu na Lubelszczyźnie. Dla naszych przodków młode pędy tej rośliny były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Traktowano je jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Z czasem zapomniano o nich w Polsce, jednak w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy wygrzebuje się je z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Można to robić wyłącznie ręcznie, tak aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem smażony pstrąg tęczowy podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli. Druga potrawa to orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu, a trzecia - zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja