Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu
W skrócie: | Znany kucharz odwiedza plantację chmielu na Lubelszczyźnie. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie smażony pstrąg tęczowy podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz odwiedza plantację chmielu na Lubelszczyźnie. Dla naszych przodków młode pędy tej rośliny były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Traktowano je jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Z czasem zapomniano o nich w Polsce, jednak w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy wygrzebuje się je z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Można to robić wyłącznie ręcznie, tak aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem smażony pstrąg tęczowy podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli. Druga potrawa to orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu, a trzecia - zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 7:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniany agrest i porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smażenie powideł - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kiszona kapusta - zdrowie z beczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja