Okrasa łamie przepisy: Francuskie inspiracje

Okrasa łamie przepisy: Francuskie inspiracje

magazyn kulinarny Polska 2014   b.o.
W skrócie:Karol zatrzymuje się w pałacu Radziwiłłów w Nieborowie, gdzie opowiada o kulinarnej rewolucji, jaka miała miejsce w Polsce pod koniec XVIII wieku. Przygotowuje m.in. potrawkę z kaczki.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 12 września
za 10 dni
18:40 TVP Rozrywka (z napisami)
poniedziałek, 15 września
za 13 dni
7:10 TVP Rozrywka (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol zatrzymuje się w pałacu Radziwiłłów w Nieborowie, gdzie opowiada o kulinarnej rewolucji, jaka miała miejsce w Polsce pod koniec XVIII wieku. Za sprawą takich kucharzy, jak Paweł Tremo, staropolska kuchnia zaczęła wówczas ustępować nowinkom z Francji. Karol, inspirując się dawnymi przepisami, przygotowuje potrawkę z kaczki, w sosie z powideł i ciemnego piwa, z kaszą gryczaną a'la risotto z pieczonymi warzywami oraz tartę na francuskim cieście z pieczonymi warzywami i dojrzewającym serem.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także