Okrasa łamie przepisy: Francuskie inspiracje
W skrócie: | Karol zatrzymuje się w pałacu Radziwiłłów w Nieborowie, gdzie opowiada o kulinarnej rewolucji, jaka miała miejsce w Polsce pod koniec XVIII wieku. Przygotowuje m.in. potrawkę z kaczki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 12 września za 10 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 15 września za 13 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol zatrzymuje się w pałacu Radziwiłłów w Nieborowie, gdzie opowiada o kulinarnej rewolucji, jaka miała miejsce w Polsce pod koniec XVIII wieku. Za sprawą takich kucharzy, jak Paweł Tremo, staropolska kuchnia zaczęła wówczas ustępować nowinkom z Francji. Karol, inspirując się dawnymi przepisami, przygotowuje potrawkę z kaczki, w sosie z powideł i ciemnego piwa, z kaszą gryczaną a'la risotto z pieczonymi warzywami oraz tartę na francuskim cieście z pieczonymi warzywami i dojrzewającym serem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - dziś, 2 września 16:40
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - dziś, 2 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W stołówce na warszawskiej Pradze - magazyn kulinarny - dziś, 2 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 2 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - środa, 3 września 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - środa, 3 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - środa, 3 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lodzie - magazyn kulinarny - środa, 3 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - środa, 3 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - czwartek, 4 września 12:00 i 1 późniejsza emisja