Okrasa łamie przepisy: Francuskie inspiracje
W skrócie: | Karol zatrzymuje się w pałacu Radziwiłłów w Nieborowie, gdzie opowiada o kulinarnej rewolucji, jaka miała miejsce w Polsce pod koniec XVIII wieku. Przygotowuje m.in. potrawkę z kaczki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol zatrzymuje się w pałacu Radziwiłłów w Nieborowie, gdzie opowiada o kulinarnej rewolucji, jaka miała miejsce w Polsce pod koniec XVIII wieku. Za sprawą takich kucharzy, jak Paweł Tremo, staropolska kuchnia zaczęła wówczas ustępować nowinkom z Francji. Karol, inspirując się dawnymi przepisami, przygotowuje potrawkę z kaczki, w sosie z powideł i ciemnego piwa, z kaszą gryczaną a'la risotto z pieczonymi warzywami oraz tartę na francuskim cieście z pieczonymi warzywami i dojrzewającym serem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 7:25
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 7:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 7:30 i 1 późniejsza emisja