Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach
W skrócie: | Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Chrupiące, wypiekane w specjalnych formach ciastka, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy konfiturą, najbardziej kojarzą się nam z wakacjami nad morzem. Pierwszy znany nam przepis na ciasto do gofrów pochodzi z XIV-wiecznego francuskiego manuskryptu "Le Menagier de Paris" czyli "Gospodarz paryski". Na początku XX wieku w Ameryce stworzono pierwszą elektryczną maszynę do gofrów. Dziś najpopularniejsze w Polsce są belgijskie - lekkie, chrupiące, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami. Mimo że nam kojarzą się one głównie z deserami, to na południu USA i w Pensylwanii popularnym daniem jest chicken and waffles, czyli gofry podane z panierowanym kurczakiem. Karol Okrasa zaproponuje dzisiaj śniadaniowego gofra z wędzonym boczkiem podanego z kremową jajecznicą ze szczypiorkiem. Drugim daniem będą chrupiące gofry ziemniaczane z tatarem ze świeżego pstrąga. Ostatnia propozycja to gofry z marynowaną na orientalny sposób piersią z kaczki z piklowanymi ogórkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W podlaskim ogrodzie ziołowym - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja