x
Okrasa łamie przepisy: Opolskie potrawy wigilijne

Okrasa łamie przepisy: Opolskie potrawy wigilijne

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Karola Okrasa udaje się do Opola. Tu kuchnia czeska łączy się z niemiecką i śląską. Przyrządzi kwaśną siemieniotkę grzybową oraz harynki w spalonej zołzie cebulowej, czyli śledzie w cebulowym sosie.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karola Okrasa wybiera się do Opola, nazywanego śląską Wenecją. To miejsce, w którym miesza się wiele kuchni regionalnych - czeska, niemiecka i śląska. Wiele typowych dla regionu potraw zachowało się w tradycji wigilijnej. Trudno sobie wyobrazić opolski stół wigilijny bez tradycyjnego śląskiego kołocza, mołcki czy makówek. Po II wojnie światowej śląskie specjały zostały wzbogacone przez przesiedleńców ze Wschodu o takie potrawy jak choćby kutia. Na płynącym przez Opole statku Karol przyrządzi dwie potrawy: kwaśną siemieniotkę grzybową oraz harynki w spalonej zołzie cebulowej, czyli śledzie w cebulowym sosie.

Twórcy (pokaż wszystkich)