Okrasa łamie przepisy: Opolskie potrawy wigilijne
W skrócie: | Karola Okrasa udaje się do Opola. Tu kuchnia czeska łączy się z niemiecką i śląską. Przyrządzi kwaśną siemieniotkę grzybową oraz harynki w spalonej zołzie cebulowej, czyli śledzie w cebulowym sosie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karola Okrasa wybiera się do Opola, nazywanego śląską Wenecją. To miejsce, w którym miesza się wiele kuchni regionalnych - czeska, niemiecka i śląska. Wiele typowych dla regionu potraw zachowało się w tradycji wigilijnej. Trudno sobie wyobrazić opolski stół wigilijny bez tradycyjnego śląskiego kołocza, mołcki czy makówek. Po II wojnie światowej śląskie specjały zostały wzbogacone przez przesiedleńców ze Wschodu o takie potrawy jak choćby kutia. Na płynącym przez Opole statku Karol przyrządzi dwie potrawy: kwaśną siemieniotkę grzybową oraz harynki w spalonej zołzie cebulowej, czyli śledzie w cebulowym sosie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja