Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu
W skrócie: | Kucharz pokaże, jak przyrządzić faszerowane kluski na parze z farszem rybnym i sosem majonezowym. Przygotowuje też typowo wielkopolski obiad - kluski na parze z kaczką i modrą kapustą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 10 maja za 7 dni |
16:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowiada widzom o pyzach i kluskach drożdżowych. Wyjaśnia, że są one charakterystyczne szczególnie dla kuchni wielkopolskiej, gdzie określa się je mianem kluch na łachu. Na Śląsku nazywa się je buchtami, z kolei w Lubelskiem parowańcami. Kucharz pokazuje widzom, jak przyrządzić faszerowane kluski na parze z farszem rybnym i sosem majonezowym. Przygotowuje też typowo wielkopolski obiad - kluski na parze z kaczką i modrą kapustą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - dziś, 3 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 3 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - dziś, 3 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 14:25 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 15:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 16:25 i 4 późniejsze emisje