Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle
W skrócie: | Karol Okrasa wybiera się na rejs po Wiśle, by porozmawiać o stołecznych przysmakach. Kucharz poświęci dużo miejsca niedocenianym przez wielu cynaderkom, a także przyrządzi smażonego sandacza. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 13 maja wczoraj |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
czwartek, 15 maja jutro |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 16 maja pojutrze |
7:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wybiera się na rejs po Wiśle, by porozmawiać o warszawskich przysmakach. Znawcy tematu zapewne wymienią takie potrawy jak: pyzy w słoiku z bazaru Różyckiego, flaki z pulpetami, schab w galarecie, śledzika po warszawsku czy wreszcie sławną wuzetkę. Kuchnia dawnej Warszawy była mocno zróżnicowana. Skromne przysmaki biednego Powiśla czy Pragi kontrastowały z eleganckimi, wyszukanymi daniami drogich stołecznych restauracji. Nie można zapominać również o rybach - jesiotrach czy wiślanych łososiach łowionych jeszcze przed II wojną światową, a także rakach czy minogach. Kucharz poświęci z kolei dużo miejsca niedocenianym przez wielu cynaderkom, które przyrządzi duszone w kanapce z cebulową konfiturą oraz w pesto z czosnku niedźwiedziego ze szparagami. Na koniec poda smażonego sandacza z sosem rakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - czwartek, 15 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu - magazyn kulinarny - czwartek, 15 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - czwartek, 15 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja