Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle
W skrócie: | Karol Okrasa wybiera się na rejs po Wiśle, by porozmawiać o stołecznych przysmakach. Kucharz poświęci dużo miejsca niedocenianym przez wielu cynaderkom, a także przyrządzi smażonego sandacza. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 5 września dziś |
19:05 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 8 września za 3 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wybiera się na rejs po Wiśle, by porozmawiać o warszawskich przysmakach. Znawcy tematu zapewne wymienią takie potrawy jak: pyzy w słoiku z bazaru Różyckiego, flaki z pulpetami, schab w galarecie, śledzika po warszawsku czy wreszcie sławną wuzetkę. Kuchnia dawnej Warszawy była mocno zróżnicowana. Skromne przysmaki biednego Powiśla czy Pragi kontrastowały z eleganckimi, wyszukanymi daniami drogich stołecznych restauracji. Nie można zapominać również o rybach - jesiotrach czy wiślanych łososiach łowionych jeszcze przed II wojną światową, a także rakach czy minogach. Kucharz poświęci z kolei dużo miejsca niedocenianym przez wielu cynaderkom, które przyrządzi duszone w kanapce z cebulową konfiturą oraz w pesto z czosnku niedźwiedziego ze szparagami. Na koniec poda smażonego sandacza z sosem rakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 17:10 i 4 późniejsze emisje