Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedzi pana Krzysztofa, który od kilku lat uprawia szafran. Przygotuje gęś z szafranowym ryżem, dorsza w szafranowym sosie oraz wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli i szafranu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dawnej kuchni polskiej szafran był jedną z najbardziej lubianych przypraw. Nadawał piękną złotą barwę i niezwykły aromat babom wielkanocnym czy sosom. Karol Okrasa odwiedzi pana Krzysztofa, który od kilku lat uprawia szafran na tarasowych polach nieopodal Szklarskiej Poręby. Kucharz przygotuje trzy potrawy - inspirowaną dawną kuchnią polską gęś z szafranowym ryżem, dorsza w szafranowym sosie oraz wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli i szafranu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: W podlaskim ogrodzie ziołowym - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 7:15
- Okrasa łamie przepisy: W śliwkowym sadzie - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 15:30 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem - magazyn kulinarny - niedziela, 14 września 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - niedziela, 14 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - niedziela, 14 września 17:10