Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu
| W skrócie: | Karol Okrasa odwiedzi pana Krzysztofa, który od kilku lat uprawia szafran. Przygotuje gęś z szafranowym ryżem, dorsza w szafranowym sosie oraz wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli i szafranu. | 
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja | 
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dawnej kuchni polskiej szafran był jedną z najbardziej lubianych przypraw. Nadawał piękną złotą barwę i niezwykły aromat babom wielkanocnym czy sosom. Karol Okrasa odwiedzi pana Krzysztofa, który od kilku lat uprawia szafran na tarasowych polach nieopodal Szklarskiej Poręby. Kucharz przygotuje trzy potrawy - inspirowaną dawną kuchnią polską gęś z szafranowym ryżem, dorsza w szafranowym sosie oraz wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli i szafranu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- 
         Karol Okrasa
        gospodarz Karol Okrasa
        gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 31 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 31 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 31 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczone kurczaki na nowo - magazyn kulinarny - dziś, 31 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Warzywa ekologiczne - magazyn kulinarny - dziś, 31 października 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 14:25 i 4 późniejsze emisje


