Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół
W skrócie: | Pasternak to krewny selera, choć z wyglądu przypomina korzeń pietruszki. Jest smaczny, aromatyczny i zdrowy. Prowadzący przygotuje między innymi placki z tego warzywa z wędzonym węgorzem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 28 maja za 13 dni |
7:40 | TVP Historia 2 |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz wraca do zapomnianego dziś warzywa, jakim jest pasternak. To krewny selera, choć z wyglądu przypomina korzeń pietruszki. Jest smaczny, aromatyczny i słodki, a przy tym zdrowy - zawiera dużo potasu i fosforu. Kiedyś w Polsce był często jadany, gdyż rósł dziko. Nadal lubią go w krajach anglosaskich, w Niemczech i we Francji. Prowadzący przygotuje placki z pasternaku z wędzonym węgorzem, wołowy gulasz z kapustą kiszoną i pasternakiem oraz pieczony pasternak z sosem z fig i maku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 18:40 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 16 na 17 maja 0:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - piątek, 17 maja 7:25