Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska
W skrócie: | Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 4 października za 13 dni |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na kulinarną wyprawę po Warszawie, by przybliżyć widzom najnowsze trendy stołecznej kuchni. Swój dzień zaczyna o świcie na 45. piętrze jednego z wieżowców, z którego rozciąga się niezapomniany widok na budzące się miasto. Gotując, prezentuje klasyki warszawskiej kuchni, takie jak flaki, pyzy czy bułka z pieczarkami, nadając im nowoczesny, wegetariański charakter. Zwraca uwagę na dynamiczny rozwój kuchni roślinnej w Warszawie i jej międzynarodowe uznanie. Widzowie poznają również odmienione miejsca stolicy, m.in. plac Centralny czy zrewitalizowane fabryki. Wśród dań, które przygotuje kucharz, znajdą się: wegetariańskie flaki z różnych gatunków boczniaków, warzyw i ziół, pyzy z farszem z soczewicy i wędzonego twarogu oraz chrupiący croissant z nadzieniem z pieczarek, sera z niebieską pleśnią i miodu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 21 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 21 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kulinarne wspomnienia z dzieciństwa w PGR - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 września 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 września 11:45 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia płynąca winem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 września 21:50